Výběr kvalitní postele, matrace a roštu

Určitě se vám mnohokrát stalo, že jste se ráno vzbudili nevyspalí a bolaví. Spánek je velmi důležitý pro správnou regeneraci celého vašeho organizmu. Mnozí lidé dnes mají problémy se spánkem. Nespavost a nekvalitní spánek jsou zapříčiněny mnoha faktory, mimo jiné však náš spánek ovlivňuje i naše postel a matrace, na které spíme. Pokud máte doma nepohodlnou nebo nekvalitní postel, můžete vyspávat i celý den, ale dobrý pocit ze spánku mít určitě nebudete.

Postel kupujte opatrně
Koupi postele bychom neměli brát na lehkou váhu. Nestačí jen přijít do obchodu a vybrat si podle toho, která postel nás nejvíce zaujme svým designem. Velmi důležité je zvážit, z jakého materiálu postel bude. Stále oblíbené jsou například postele čalouněné. Ty mohou být buď s koženým, koženkovým nebo s látkovým potahem a s klasickým nebo polohovatelným roštem.

Kromě čalouněných postelí existují samozřejmě mnohé jiné druhy postelí, jako jsou postele dřevěné, kovové či kombinované. Záleží na tom, co vyhovuje konkrétnímu zákazníkovi a jaký je jeho vkus. Je praktické, pokud postel disponuje i úložným prostorem, což ocení zejména majitelé menších bytů, kde je každý kousek prostoru vzácný.

Při výběru postele je nutno vzít v úvahu zejména výšku člověka. Vhodná postel by měla být asi o 20 až 30 centimetrů delší, než je výška člověka, který na ní bude spát. I dostatečná šířka je důležitá, protože příliš úzké lůžko zdravému spánku určitě nepřeje. Šířka postele pro jednu osobu bývá standardně 90 cm nebo 100 cm a u manželských postelí bývá vhodná šířka 180 až 200 cm. Dají se také sehnat postele jiných rozměrů, případně si je lze dát zhotovit na míru, pokud vám standardní rozměry postele nevyhovují z různých důvodů.

Určitě si před koupí postele zvažte i prostorové podmínky ložnice či dětského pokoje, aby se vám nestalo, že koupíte příliš velkou postel, která zabere půl místnosti.
V neposlední řadě výběr postele závisí i od ostatního zařízení dané místnosti. Je dobré, pokud postel pěkně zapadá do celkové atmosféry pokoje.

I na matraci záleží
Ruku v ruce s výběrem postele jde i výběr správné matrace. Její výběr musíme přirozeně přizpůsobit tomu, pro jakou postel bude matrace použita. Jiné matrace se hodí do dětských postýlek a jiné do manželských postelí.
Důležitým parametrem při výběru matrace je výška a hmotnost člověka. Toto je třeba zohlednit i při koupi matrace do manželské postele a proto se doporučuje volit spíše dvě samostatné matrace namísto jedné velké.
Matrací je několik druhů, přičemž každý typ má své výhody a nevýhody. Jednou ze základních skupin matrací jsou sendvičové matrace. Název těchto matrací vznikl na základě faktu, že je jich jádro je tvořeno na sobě uloženými vrstvami různých materiálů, což připomíná sendvič. Sendvičové matrace se dále dělí do různých kategorií podle použitých materiálů. Pod tyto typy matrací patří lamelový rošt, který může být i polohovatelný (při středně tvrdých až měkkých matracích), což je výhodné zejména ve vyšším věku či při různých zdravotních problémech.

Další skupinou matrací jsou pružinové matrace, jejichž základem je pružinové jádro. Podle materiálu se opět dělí do několika kategorií. Pod pružinové matrace je vhodný dřevěný laťkový rošt, případně lamelový rošt (pokud chceme dosáhnout měkčí pocit při ležení, nebo zintenzivnit pružení). Jednou z nevýhod pružinových matrací oproti sendvičovým (středně tvrdým až měkkým) je fakt, že se nedají polohovat, což může některé zákazníky odradit.
Jinak jsou dnešní pružinové matrace velmi kvalitní, takže nemusíte mít strach z toho, že by vás pružiny zanedlouho při spánku píchali do zad.

Tvrdost matrace si je nutné vyzkoušet doslova na vlastní kůži, tedy tak, že si na danou matraci lehnete. Nebojte se, v prodejnách jsou na to zvyklí a měli by vám vyjít vstříc. Nejde přece o malou a bezvýznamnou investici, právě naopak.
Některé matrace mají různou tvrdost na obou stranách. To znamená, že na jedné straně jsou tvrdší a z opačné strany měkčí.
Perfektní ležení a zdravý spánek zaručují i ​​matrace se zónovou tvrdostí. To znamená, že matrace má po celé délce pásma s různou tvrdostí, což ji dělá lépe přizpůsobivou tvaru těla.
Na trhu jsou například i matrace se zónovou tvrdostí určené zvlášť pro muže a pro ženy.

Moderní matrace disponují zpravidla i snímatelným potahem, který lze vyprat v pračce. Dobrý potah, který i dostatečně dlouho vydrží, by měl být z látky, která má minimálně 250 g/m2.
Matrace jsou důležité pro zdravý spánek nejen dospělých, ale zejména dětí. Dětské matrace by proto měli rodiče vybírat s velkým důrazem na kvalitu. Samozřejmostí by měla být antialergičnost matrace, protože mnohé děti dnes trpí alergiemi na prach a roztoče. Snímatelný potah je v případě dětských matrací obzvláště důležitý a ideální je, pokud se dá vyprat při vysokých teplotách. Vhodné jsou přírodní materiály (zejména kvůli vzdušnosti a termoregulaci) a pozor na příliš měkké matrace, které by mohly vést k poškozením páteře dětí. Správná dětská matrace by měla mít střední tvrdost.
Vyplatí se kupovat matrace od ověřených prodejců, kteří vám dokážou na základě bohatých praktických zkušeností dobře poradit při výběru.

Zdravý spánek
Pokud zvolíme správnou postel pro nás i naše děti, společně se správními matracemi přizpůsobenými individuálním potřebám každého z nás, pak bude náš spánek určitě zdravý a osvěžující. Nenechte se obrat o zdravý spánek nevhodným výběrem postele či matrace, ale dopřejte si kvalitu!