Co je třeba vědět při koupi matrace

Matrace, jak se orientovat.

Naši prarodiče svojí těžkou manuální prací a podstatně větším pohybem během dne lépe usínali večer na matracích vycpaných slámou nebo podobným materiálem. Naše generace je jiná. Méně a snadněji pracujeme manuálně. To je důvod, že už nedokážeme spát na nekvalitních lůžkách. Naše těla nejsou zvyklá snášet těžší podmínky, co se týče postele a spaní. Nepodceňujme proto kvalitní matrace a investici do nich. Bolesti zad, ztuhlé svaly často způsobuje špatná postel a nekvalitní matrace. Téměř jednu třetinu svého života trávíme spaním, takže bychom měli věnovat náležitou pozornost i na čem spíme.

Zdravotní matrace, je opravdu zdravotní?
Na našem trhu, ať už v kamenných obchodech, nebo na internetu, pokud si zadáte zdravotní matrace, se Vám objeví několik desítek odkazů a nabídek zdravotních matrací. Je dobře, pokud se budete umět v tomto množství orientovat a vyberete si opravdu zdravotní matraci, protože v těchto nabídkách se najdou i takové, které si tento přívlastek nezaslouží.

Jak si vybrat správnou zdravotní matraci?
Matrace se rozdělují do několika kategorií a to: molitanové, pružinové, sendvičové a latexové.
Cenově nejméně náročné jsou molitanové matrace. Tyto matrace jsou vhodné např.. na chalupy, víkendové pobyty, kde nespíme pravidelně. Nejkvalitnější jsou latexové matrace, které jsou vyrobeny s přírodního latexu, často jsou kombinovány s vrstvou kokosového vlákna. zkontrolujte si certifikát. Každá zdravotní matrace, prochází různými zkušebními testy, takže vydaný certifikát je zárukou, že matrace je opravdu zdravotní. Na kvalitní matrace výrobci dávají záruku 3-5 let a životnost matrace je cca 10 let.

Zdravotní matrace vám nevyléčí všechny bolesti
Když jste se rozhodli pro kvalitní zdravotní matraci, která vám vyhovuje i svou tvrdostí, resp. měkkostí, je předpoklad, že váš spánek bude klidný a vy během něj načerpáte potřebnou sílu. Matrace však není všelék, toto označení poukazuje na zmírnění některých zdravotních problémů, jako je bolest páteře a ramen, bolesti hlavy, celková ranní únava, při problémech s alergiemi. Speciální matrace se používají ve zdravotnických zařízeních pro pacienty dlouhodobě upoutané na lůžko.

Pro zdravý spánek
Kromě matrace je dobré pro klidný a zdravý spánek použít i další pomůcky. Vhodné jsou a některým lidem přinášejí úlevu i zdravotní anatomické polštáře. Pokud je matrace prospěšná pro páteřní obratle, anatomický polštář prospívá krční páteři.

Tento článek je věnován matracím, ale je dobré si kromě správné matrace a polštáře vybrat i vhodnou postel s kvalitním roštem.